Πώς η αύξηση του αφορολόγητου ορίου για τις γονικές παροχές στις 800.000 ευρώ εξυπηρετεί το σχεδόν αδάπανο πέρασμα εταιρικών μεριδίων σε μεγάλες επιχειρήσεις στην επόμενη γενιά ιδιοκτητών.
Μεγάλες φορολογικές ελαφρύνσεις ακόμη και για γονικές παροχές εταιρειών από γονείς σε παιδιά φέρνει η διάταξη του υπουργείου Οικονομικών με την αύξηση του αφορολόγητου ορίου από τα 150.000 ευρώ στο ποσό των 800.000 ευρώ. Το μέτρο τίθεται από 1ης Οκτωβρίου σε ισχύ και αφορά ακίνητα, χρηματικά ποσά, ομόλογα και μετοχές. Στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν ένα σενάριο επέκτασής του και για τις κληρονομιές μετά το κύμα μεταβιβάσεων που σαρώνει τα συμβολαιογραφικά γραφεία.
Ειδικά για τα ακίνητα, το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο, ενώ αναμένεται να κορυφωθεί το επόμενο διάστημα με την κατάθεση και ψήφιση της σχετικής διάταξης από τη Βουλή που θα ανοίγει τον δρόμο για φτηνές και ως επί το πλείστον αφορολόγητες μεταβιβάσεις εταιρικών μεριδίων ομόρρυθμων, ετερόρρυθμων, ΕΠΕ και μεγάλων Ανώνυμων Εταιρειών.
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το υψηλό αφορολόγητο στις γονικές παροχές θα ενισχύσει την τάση των τελευταίων δέκα ετών για ιδιωτικά συμφωνητικά μεταβίβασης εταιρικής μερίδας μεταξύ συγγενών πρώτου βαθμού με τις συγκεκριμένες πράξεις, οι οποίες ήταν και οι δημοφιλέστερες ιδιαίτερα όταν μέσα στην ομόρρυθμη υπήρχαν ακίνητα.
Μεγαλομέτοχοι
Το μέτρο δίνει μεγάλες ανάσες σε νοικοκυριά που έχουν επιχειρήσεις και θέλουν να υπάρξει συνέχεια μέσα στην οικογένεια, ωστόσο αυτοί που πραγματικά ευνοούνται είναι οι επενδυτές και οι μεγαλομέτοχοι μιας εταιρείας. Τα πρόσωπα δηλαδή που στο χαρτοφυλάκιό τους κατέχουν πολλές μετοχές μιας εταιρείας και από τον επόμενο μήνα το πακέτο των τίτλων αυτών μπορεί να περάσει ανέξοδα ή με το χαμηλότερο κόστος σε συζύγους και τέκνα.
Η φορολογική διευκόλυνση που παρέχεται είναι τεράστια καθώς μέχρι σήμερα οι γονικές παροχές ήταν αφορολόγητες μόνο μέχρι το ποσό των 150.000 ευρώ. Από εκεί και μετά στο κλιμάκιο από 150.000 έως 300.000 ευρώ ο φόρος ήταν 1%, ενώ στο επόμενο σκαλοπάτι δηλαδή από τις 300.000 έως 600.000 ευρώ, ο φόρος ανέβαινε στο 5% και στο 10% για ποσά άνω των 600.000 ευρώ. Μετά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, το αφορολόγητο για δωρεές – γονικές παροχές αυξάνεται στις 800.000 ευρώ. Στην πράξη το συγκεκριμένο όριο είναι πολύ μεγαλύτερο διότι είναι ανά γονέα και ανά τέκνο, οπότε σε αυτή την περίπτωση φτάνει στο 1,6 εκατ. ευρώ, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το αφορολόγητο των 800.000 ευρώ που επίσης έχουν παππούδες και γιαγιάδες και το οποίο αν προστεθεί, αυξάνει το συνολικό ποσό στα 3,2 εκατ. ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο τα ποσά του φόρου που εξοικονομούνται είναι πολύ μεγαλύτερα και γίνονται ιδιαίτερα αισθητά στο πορτοφόλι εφόσον αφορούν γονικές παροχές ακίνητης ή άυλης περιουσίας, υψηλής όμως χρηματικής αξίας.
Παραδείγματα
Μεταβίβαση μετοχών με γονική παροχή
Ζευγάρι μεγαλομετόχων θέλει να μεταβιβάσει μετοχές αξίας 2 εκατομμυρίων ευρώ προς το τέκνο τους. Ο φόρος που θα πλήρωνε με την προηγούμενη κλίμακα είναι 143.000 ευρώ. Με το νέο αφορολόγητο ο φόρος πέφτει στα 40.000 ευρώ. Υπάρχει όφελος 103.000 ευρώ. Εννοείται ότι μέχρι τα 1,6 εκατ. είναι πλήρως αφορολόγητα.
Μεταβίβαση μετρητών με γονική παροχή
Ανώτερο στέλεχος προχωρεί σε χρηματική γονική παροχή ή δωρεά 800.000 ευρώ σε τέκνο. Κανονικά θα πλήρωνε φόρο 80.000 ευρώ, ενώ από 1ης Οκτωβρίου ο φόρος είναι μηδενικός.
Μεταβίβαση ακινήτου με δωρεά
Δωρεά ακινήτου από παππού σε εγγονό αξίας 1 εκατ. ευρώ σήμερα έχει φόρο 41.500 ευρώ και από 1ης Οκτωβρίου θα πληρώσει 20.000 ευρώ φόρο. Υπάρχει όφελος 21.500 ευρώ.
Μεταβίβαση ακινήτου με γονική παροχή
Ζευγάρι με ακίνητη περιουσία ύψους 1,6 εκατ. ευρώ, όπου ο κάθε γονέας κατέχει μερίδιο 50%, τη μεταβιβάζουν στο παιδί τους. Ο φόρος με το προηγούμενο αφορολόγητο είναι 33.000 ευρώ. Από 1ης Οκτωβρίου το ζευγάρι δεν θα πληρώσει ούτε ένα ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο ολόκληρες βίλες, εξοχικές κατοικίες, διαμερίσματα, πολυτελή αυτοκίνητα, ακόμη και σκάφη αναψυχής ή θαλαμηγοί μπορούν να αλλάξουν χέρια μέσα σε μία οικογένεια χωρίς την παραμικρή φορολογική επιβάρυνση.